ViSIE

Wie ben jij, met je unieke levensmissie en waar mag het je beter gaan? 

  

Het begint bij jou, in verbinding met al wat er is. Dat is het uitgangspunt voor alle activiteiten van GoudGroen. 

 

Het lichaam is groots, het is een intrigerend, intelligent systeem dat het beste met ons voor heeft. Het beschermt, past zich aan en verweert zich waar nodig. Door onze hedendaagse manier van leven zijn we helaas vaak verleerd om goed met het lichaam om te gaan en het te geven wat het nodig heeft. We zijn het voelen en luisteren naar signalen verleerd. Hierdoor ontstaat verwarring en ziekte. Het is mijn missie om hier een omslag in te maken. Mensen laten voelen, kennis bijbrengen en signalen leren herkennen. Zo ontstaat er rust en herkenning in het systeem en kan gezondheid weer het uitgangspunt worden.

 

Systemisch werk zorgt voor inzicht en brengt diepgang en transformatie bij vastzittende patronen. Positieve ervaringen worden verankerd en eigen gemaakt en vormen daarmee de basis voor verandering. Kies je er voor te gaan leven vanuit liefde in plaats van uit angst.

 

De natuur is de plek van onze oorsprong en zit letterlijk in ons systeem. Het lijkt een plek waar we steeds verder van verwijderd raken. Buiten zijn, terugkeren naar de natuur doet je daarom zo goed, het maakt je rustiger, krachtiger en vitaler. De grootsheid en eenvoud van de natuur zorgt inzichten tot je komen en dieper indalen. Je voelt ze en daarmee begrijp je ze grondiger. Om ze vervolgens toe te kunnen passen in je vertrouwde omgeving. Je hebt ze immers gevoeld. Het oude werkt dan niet meer.

Dat is waarom ik zo graag de natuur als mijn praktijkruimte gebruik. De systemen die in de natuur werken, zijn ook die van ons. De bomen, de dieren, het weer, alles wat onze zintuigen waarnemen draagt bij aan de oefeningen die we doen en versterkt ze.  

 

We leven tegenwoordig in een omgeving die in weinig meer lijkt op de evolutionaire omgeving waar de mens zich heeft ontwikkeld. Het blijkt dat ons lichaam zich genetisch nog helemaal niet heeft aangepast aan onze huidige manier van leven. De veranderingen zijn groot, denk aan:

Oorsprong

  • Gevaarlijk
  • Acute stressfactoren
  • Leven met de seizoenen en natuur
  • Ongemak
  • Schaarste
  • Samen leven

Nu

  • Risico’s zo veel mogelijk beperken
  • Chronische stressfactoren
  • Regelmaat en gelijkvormigheid
  • Comfort
  • Overvloed
  • Individualisme

Oude stressoren als infecties, koude, warmte, honger, dorst hebben we voor een groot deel geëlimineerd. We leven een comfortabel leven en kampen daardoor met chronische welvaartsziekten. Het blijkt steeds meer dat deze oude acute stressfactoren de mens juist beschermd hebben. Ze maakten het mogelijk om direct te reageren op veranderende omstandigheden. Dat maakte de mens flexibel en in staat om op een groot deel van de wereld in zeer variabele omstandigheden te overleven.

 

Veel chronische aandoeningen zijn het gevolg van een mismatch tussen onze genetische samenstelling en onze moderne leefomgeving. Als je begrijpt waar we evolutionair vandaan komen begrijp je beter wat het lichaam nodig heeft. Met kennis van de menselijke evolutie is het daarom mogelijk om interventieprogramma’s op te stellen die helpen bij de preventie en behandeling van veel chronische aandoeningen. Niet door terug te gaan naar de oertijd, maar aangepast op de mogelijkheden die er zijn in ons leven nu.